Στην πόλη των Χανίων το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών (Κ.Η.Φ.Α.Π.) “Μεγαλόχαρη” ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας Αυτιστικών Παιδιών Ν. Χανίων και λειτουργεί από το 1998 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΦΕΚ 961τ.Β/9-9-1998). Υπόκειται στην εποπτεία και τον έλεγχο της Δ/νσης Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και διοικείται από 9μελές Δ.Σ.
Το Κ.Η.Φ.Α.Π. Μεγαλόχαρη στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο οίκημα έκτασης 230τ.μ. (περιοχή Πελεκαπίνα) το οποίο ανακαινίστηκε με σκοπό να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές Λειτουργίας Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης που ορίζονται από το ΦΕΚ 789τ.Β/6-10-1993 και έχει δυναμικότητα 16 ατόμων με αυτισμό ή/και νοητική στέρηση τα οποία παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και χρήζουν ενός θεραπευτικού πλαισίου προκειμένου να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και την κοινωνικότητά τους μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και τεχνικών. Παρέχει τις υπηρεσίες του όλο το χρόνο καθημερινά από τις 7:30 π.μ. έως τις 3:30 μ.μ. (εκτός Σ/Κ).
Στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 5 (Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη), του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020, της Πράξης “Δράση 9.iii.3. ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Α.μεΑ. ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ (ΚΗΦΑΠ) “Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ” » από τον Σύλλογο Προστασίας Αυτιστικών Παιδιών Ν. Χανίων για τη λειτουργία 3ετούς προγράμματος που αφορά στην παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής για 16 ωφελούμενους καθώς και η υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με άλλους φορείς με στόχο τη διασύνδεση των δομών με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο. Στόχοι της πράξης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.
Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής περιλαμβάνει τη μεταφορά των ωφελουμένων προς και από το Κέντρο με ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο, τη διαμονή και τη διατροφή τους (πρόχειρο γεύμα), το πρόγραμμα πράξεων ειδικής αγωγής που απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κα άλλα) βάσει του εξατομικευμένου προγράμματος του κάθε ωφελούμενου, την παροχή ατομικής ή/και ομαδικής άσκησης, την εκπαίδευση τους στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, τη δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες κοινωνικοποίησης, τη συμμετοχή σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Επίσης, περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς/φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, άλλες δομές παροχής παρεμφερών υπηρεσιών και την τοπική κοινότητα γενικότερα (π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτικής κοινότητα κλπ.) με στόχο τη διασύνδεση της δομής με την τοπική κοινότητα.