To Κ.Η.Φ.Α.Π. Μεγαλόχαρη παρέχει στους ωφελούμενους:
Καθημερινή μεταφορά προς και από το ΚΗΦΑΠ με 14θέσιο ιδιόκτητο όχημα
Νοσηλευτική φροντίδα και παρακολούθηση
Ψυχιατρική παρακολούθηση
Ψυχολογική υποστήριξη
Πρόγραμμα συμβουλευτικής οικογενειών
Κοινωνική εργασία
Δημιουργική απασχόληση σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες
Θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα όπως Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία και Ειδική Φυσική Αγωγή (Τα θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται έχουν ως στόχους: την ανάπτυξη της επικοινωνίας και του λόγου, τη βελτίωση της συναισθηματικής ανάπτυξης και της ικανότητας για κοινωνική αλληλεπίδραση, την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, την αυτοεξυπηρέτηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης ελεύθερου χρόνου, την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης της συμπεριφοράς και έκφρασης των συναισθημάτων. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται η κατάλληλη προσέγγιση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εξατομικευμένης παρέμβασης είναι ανάλογα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, δυνατοτήτων και αναγκών του κάθε ατόμου καθώς επίσης και των στόχων για την πρόοδο και τη θετική εξέλιξη του ωφελουμένου)
Θερινό τμήμα για παιδιά σχολικής ηλικίας
Επιπλέον παρέχει:
Εκπαίδευση προσωπικού
Διοργάνωση ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα αυτισμού
Πρακτική άσκηση για φοιτητές
Υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων
Στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 5 (Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη), του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020, της Πράξης “Δράση 9.iii.3. ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Α.μεΑ. ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ (ΚΗΦΑΠ) “Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ” » από τον Σύλλογο Προστασίας Αυτιστικών Παιδιών Ν. Χανίων για τη λειτουργία 3ετούς προγράμματος που αφορά στην παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής για 16 ωφελούμενους καθώς και η υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με άλλους φορείς με στόχο τη διασύνδεση των δομών με την τοπική κοινότητα, την ένταξη των ωφελουμένων σε αυτήν και συνεπώς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο. Στόχοι της πράξης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού, η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.
Το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής περιλαμβάνει τη μεταφορά των ωφελουμένων προς και από το Κέντρο με ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο, τη διαμονή και τη διατροφή τους (πρόχειρο γεύμα), το πρόγραμμα πράξεων ειδικής αγωγής που απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κα άλλα) βάσει του εξατομικευμένου προγράμματος του κάθε ωφελούμενου, την παροχή ατομικής ή/και ομαδικής άσκησης, την εκπαίδευση τους στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, τη δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες κοινωνικοποίησης, τη συμμετοχή σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Επίσης, περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς/φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, άλλες δομές παροχής παρεμφερών υπηρεσιών και την τοπική κοινότητα γενικότερα (π.χ. δήμους, αθλητικούς, πολιτιστικούς ή άλλου είδους συλλόγους, εκπαιδευτικής κοινότητα κλπ.) με στόχο τη διασύνδεση της δομής με την τοπική κοινότητα.